Nyheter

Klippan | Stockholm | Jönköping | Rättvik | Kalmar | Sosnova | Skellefteå | Göteborg | Västerås090927 - VÄSTERÅS
Näst sista Challengetävlingen kördes i Västerås. Simon var riktigt snabb redan på träningen. På tidskvalet kom han in i depån innan tiden var slut,
vi blev jättenervösa och undrade vad som var fel. Simon svarade lugnt att "nu går det inte att åka fortare, så det är bättre att spara på däcken" !! När alla hade gått i mål kunde vi också konstatera att han VAR snabbast !! I heaten blev Simon etta och tvåa. Till finalen hade flera fått bra fart på sina kartar så nu var det tuffare, det blev en hård fight mellan tre styckeni täten. Det byttes placeringar några gånger och Simon åkte i mål som trea. Helt ok, många sköna poäng med hem och pallplats igen !

/Janne

 

090913 - GÖTEBORG
Göteborgs Stora Pris är inte med i serien men det är norra europas största tävling. Många utländska deltagare men även något av vårt inofficiella SM. Efter en dags träning gick det fort och kändes lovande inför tävlingen. Tävlingsdagen började med ett par kalla och halkiga träningspass men till tidskörningen hade en strålande sol värmt upp både oss och banan igen. Greppet var tillbaka, våra inställningar funkade och Simon var tvåa. Heaten var väldigt röriga men Simon lyckades ta hem en tredje och en fjärde plats. I finalen hade Simon kontakt med ledaren, en kille från Estland, i några varv men fick till slut nöja sig med andraplatsen, tätt följd av en teamkompis. Men tvåa i den här tävlingen är STORT, två pallplatser för teamet dessutom !!


Den här helgen lever vi länge på. Men nu är det dags att ladda om för nästa Challenge tävling i Västerås.

/Janne

 

090825 - SKELLEFTEÅ
Skellefteå blev en intressant upplevelse! 240 mil enkel resa från Tjeckien med två dagars mellanlandning hemma för att serva karten och packa om. På fredagens fria träning var Simon riktigt snabb, så vi hade goda förhoppningar inför tävlingsdagen. Lördag, raceday och REGN, men vi hade ju lärt oss mycket i Rättvik där regnet var konstant och hade en bra regnsetup....trodde vi. Inget fungerade och Simon föll som en gråsten ner genom startfältet. Men framåt eftermidagen kom solen tillbaka och det torkade upp, och genast var fredagens fart tillbaka och Simon gjorde en fantastisk uppkörnig. Vi trodde på en hyfsad placering trots allt men i finalen blev han avtryckt och fick börja om. Slutresultatet blev en sjuttonde plats. Just nu diskuteras det mycket taktik och knep för att hålla ryggen fri ! Vi får trösta oss med att vi kunde notera tredje bästa tid i förfinalen och femte bästa i finalen. Det blev även ett nytt personbästa i hastiget 122 km/h. Kul!


Sen var det bara 90 mil hem och lite välbehövlig vila...............

/Janne


090805 - SOSNOVA, TJECKIEN
Rotax Euro Challenge Race 3 i Tjeckien var en upplevelse utöver det vanliga. Anläggningen, banan och hela evenemanget är på en helt annan nivå än i Sverige. Europa eliten är SNABB !! Stenhård men samtidigt mycket renhårigare racing än vi är vana vid i Sverige,
där det förekommer mycket fula påkörningar. Som rookie internationellt var målet att kvala in till finalen, vilket inte var helt enkelt. I vanlig ordning gjorde vi bort oss i tidskörningen (orutin !) och Simon fick starta långt bak i heaten, men gjorde därifrån mycket fina uppkörningar. Men i sista kvalheatet blev han inblandad i en startcrash, så vägen mot en finalplats fick gå via Second Chance, bland förarna kallad Crasy Race. Det är vinna eller försvinna som gäller, när dom ej inkvalade ska göra upp om dom sista finalplatserna. Simon var först över mållinjen ! och vi var i FINAL. Nästa problem var att vi offrade vårt sista set däck i Second Chanse (man får bara använda två set per tävling). Så förfinal och final kördes på begagnade slicks, när alla framför gick ut på nya. Slutresultatet blev 26:a av 45 men vi är nöjda. Vi gick till final, vi har sett att vi har farten och vi lärde oss massor. Nästa år kommer vi att satsa stenhårt på att kunna göra fler internationella starter, med mer rutin och bättre taktik ska vi slåss om mycket bättre placeringar !!


Vi vill också skicka ett STORT TACK till VZ Racing, ett Holländskt PDB Team som lät oss stå i deras tält och gav oss enormt bra support och gästvänlighet. Deras juniorförare Erwin Monfoort gav också Simon mycket tips och hjälp. Om allt går enligt planen hoppas vi få se Erwin tävla i Sverige också inom kort. Stort tack även till Tim från De Feyter Karting från Belgien för support och mycket god hjälp.

Bilder från tävlingen finns här.

/Janne

 

090716 - KALMAR
Kalmar var nog den tuffaste tävlingen vi har varit på den här säsongen. Omväxlande ösregn och strålande sol i korta intervaller gör det näst intill omöjligt att hinna få till en bra set-up på chassiet. Svetten rann på mekarna, och förarna hade mycket svåra förhållanden. Från att ha varit näst snabbast på träningen var Simon plötsligt näst sist i första kvalet, men genom hårt arbete och Simons envishet hade han till slut kört till sig åttonde startrutan till finalen. Startsvängen i finalen blev ganska kaotisk, och Simon rasade ner ett antal placeringar, men efter en vådlig uppkörning var han efter några varv uppe på en sjätteplats. Där blev det trångt igen och Simon blev skjuten av
banan av en konkurent. Ingen målgång den här gången, men sånt händer och det är bara att bita ihop och ta nya tag.

Nu väntar det stora äventyret! EM deltävlingen i Tjeckien 22 till 26 juli. Simon är enormt taggad men nu är motsåndet betydligt tuffare.
Nu ska han tävla mot grabbar som tränar året runt och med budget långt över vad vi har. För Simon blir det här en nyttig erfarenhet och målet är i första hand att kvala in (om man ska vara realistisk) men vi ska ge allt vi har, det är inte klart föränns efter målgång! Vi kommer att stå hos och få support av det Holländska PDB teamet, en stor tillgång när vi är ute på okänd mark. Intreserade kan följa hela tävlingen live på nätet: www.rgmmc.com klicka sedan på RGMMC-TV sedan på ROTAX 2009 sedan på RACE 3 SOSNOVA där kommer det att under tävlingens gång att fyllas på med kul internet-tv program och om man klickar på TIMING LIVE kan man löpande se placeringar och varvtider.

/Janne

 

090614 - RÄTTVIK
Det regnade från fredagkväll till lördagkväll i Rättvik, mer regn än vi trodde var möjligt. Om man ska se något positivt så var vädret i alla fall konstant (skiftningar i vädret betyder många och snabba omställningar av chassiet). Här var det regninställning fullt ut. Problemet var bara att vi aldrig tävlat med den här karten i regn än och Simon aldrig har kört den här banan i regn. Mycket utrymme för misstag alltså ! Simon skötte körningen perfekt men meken hade trots bra support problem att hitta fungerande inställningar. I första kvalheatet blev Simon dessutom vänd på av en konkurent. Snurrningen kostade massor av tid och han fick kämpa sig upp från långt bak i fältet. Under dagen, genom kval, förfinal och final kom i alla fall varvtiderna och i finalen gick det riktigt fort. Men det tar tid att slå sig fram genom fältet så en sjundeplats blev resultatet för dagen. Vi ville mycket mer men efter omständigheterna är resultatet helt ok, och vi lärde oss mycket.

Nu är det Kalmar nästa, vi kommer innan dess att köra så mycket tester vi hinner, både regn och torrt.
Men vi hoppas att sommarvärmen och solen kommer fram snart !!

/Janne

 

090510 - JÖNKÖPING
Äntligen lossnar det, och vi har hittat farten! Helgen i Jönköping började med att vi inte ens kom ut till första passet, fortsatte med diverse fel och saker som gick sönder. Men, i förfinalen efter en startsmäll med säkert tio kartar inblandade lyckades Simon ändå köra till sig en femteplats till finalen, dessutom med ett krokigt styrstag och med det en heltokig hjulinställning efter smällen. I finalen hade vi bättre fart på karten än någonsin tidigare och Simon gick i mål som trea! Äntligen på pallen!! Vi kunde även efter finalen konstatera att Simon hade dagens näst bästa varvtid 0.05 sekunder efter den snabbaste!!

Nu är det lite välbehövligt uppehåll före nästa deltävling i Rättvik. Karten ska gås igenom och vi planerar även vidare för en eventuell EM deltävling.

/Janne

 

090427 - STOCKHOLM RACE WEEKEND
Stockholm Race Weekend är avklarad och nu känns det som det börjar lossna. Vi dras fortfarande med en del tekniska problem och Simon hade även jättejobbigt med dåligt fäste. Trots rejält överhettade däck lyckades han ändå åka in på en åttondeplats, mycket bra med dom förutsättningarna. Simon vill givetvis längre fram men helgen känns ändå lyckad. Nu har vi nått att jobba på och mycket data att analysera.
Prestandan finns där och teamet fungerar jättebra. Vi ska nu försöka hinna med en extra träning i Jönköping och hitta en bra set-up
inför nästa tävling där den 9-10 Maj.

Ett tips för den nyfikne är att titta in på www.mylaps.com sök på stockholm race weekend och se vidare under Rotax Max Junior.
Där hittar man alla varvtider och placeringar från träning kval och finaler.

/Janne

 

090406 - KLIPPAN
Premiären i Klippan blev mindre lyckad. Efter två dagars träning med mycket tekniska problem, trodde vi oss ha hittat farten till tävlingsdagen. Karten fungerade, men i första kvalheatet med "lite hjälp på traven" blev det en våldsam voltning. Simon till sjukan och karten blev skrot, och så var den helgen över. Men skam den som ger sig. Simon är ok. Inget brutet och han är mer taggad än någonsin. Efter massor av timmars testande på vår hemma bana känner vi oss redo för Stockholm Race Weekend 26 april.

/Janne